reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sernik na zimno z marakują

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciacho na zimno, bez pieczenia, lekko kwaskowaty, do której wykorzystałam "Pulpę z marakui" z puszki

Sernik na zimno z marakują

Składniki:

Sernik na zimno z marakują

 

  • Spód:
  • 100 g masła ( koniecznie!)
  • 200 g herbatników typu "Petitki"
  • 2 łyżki masła orzechowego

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 150 g pulpy z marakui
  • 2 galaretki cytrynowe

 

  • Mus
  • 400 g pulpy
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z marakują

przygotowanie

Sernik na zimno z marakują
Użyłam robota wielofunkcyjnego z nożami do siekania mięsa.

Spód

Masło rozpuszczamy.

Herbatniki miksujemy drobno.

Do herbatników dodajemy masło orzechowe i nie przerywając pracy robota wlewamy masło.

Miksujemy do połączenia się składników

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, lekko ubijając i odstawiamy do wystudzenia.

masa sernikowa

Sernik na zimno z marakują
pulpę dzielimy, tą na górę przecedzamy przez sito lub durszlak

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy galaretki zaczynają się lekko ścinać, przygotowujemy masę.

Ser przekładamy do miski i miksujemy przez chwilkę, dodajemy pulpę z marakui i galaretki- miksujemy do połączenia i wylewamy na spód ciasta.

Górę wyrównujemy i odstawiamy do lodówki aż masa się stężeje

wykończenie

Sernik na zimno z marakują
mus nie wylewamy bezpośrednio na masę, lecz podkładamy łyżkę i delikatnie wylewamy

Mus

Odcedzoną pulpę odmierzamy, przygotowujemy tyle wrzątku, żeby razem było 0,5 lira wody, ale nie łączymy ich razem, we wrzątku rozpuszczamy galaretkę i studzimy

Dopiero teraz łączymy galaretkę z marakują i od razu wylewamy na ciasto.

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny