SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z mascarpone

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Sernik na zimno z mascarpone Więcej zdjęć (5)

puszysty i delikatny serniczek

Składniki:

Sernik na zimno z mascarpone

 

  • 250 gram mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 16 okrągłych biszkoptów
  • 8 lyżek wódki
  • 4 lyżki syropu wiśniowego
  • 3 nektarynki
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z mascarpone
Do miseczki wlewamy wiśniowy syrop, stopniowo dolewamy wódkę i caly czas mieszamy, tak aby ciecze się połączyły. Każdy z biszkoptów z osobna namaczamy w przygotowanym ponczu i układamy w małej blaszce (nie mierzyłam jej, ale mniej więcej jest rozmiarów 30x23cm). Serek mascarpone na wolnych obrotach miksujemy z cukrem pudrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno w osobnym naczyniu śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzatku. Gotową masę serową wykładamy na biszkopty. Nektarynki/brzoskwnie obieramy i kroimy w cienkie plastry - układamy na masie serowej. Na samym końcu ciasto zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną w 1.5 szklance wody
Sernik na zimno z mascarpone
Do miseczki wlewamy wiśniowy syrop, stopniowo dolewamy wódkę
Sernik na zimno z mascarpone
Serek mascarpone na wolnych obrotach miksujemy z cukrem pudrem
Sernik na zimno z mascarpone
na sztywno w osobnym naczyniu śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy.
Sernik na zimno z mascarpone
. Nektarynki/brzoskwnie obieramy i kroimy w cienkie plastry -