SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym Więcej zdjęć (6)

Uwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam go razem z truskawkami.

Składniki:

Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym

masa serowa

  • 1 kg mielonego sera może być z wiaderka
  • 100 g miękkiego masła
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny

mus

  • 400 g rabarbaru
  • 400 g truskawek, moga być świeże lub mrożone
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru

 

  • oraz
  • biszkopty do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki aby się schłodziła. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy.

Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki, ja użyłam mrożonych. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus.

Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia. Przygotować masę serową.

Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować, dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia.

Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera. Wszystko utrzeć, ucierać tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać resztę sera. Zmiksować aż składniki się połączą. Następnie dodać wystudzoną, zimną ale jeszcze płynną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Cały czas miksować i wlewać żelatynę powoli ciurkiem. Zmiksować dokładnie.

Z lodówki wystawić przygotowaną wcześniej i schłodzoną tortownicę. Przełożyć do niej mniej więcej 3/4 masy serowej ( nie trzeba jakoś dokładnie odmierzać). Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztwywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników.

Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy masa już lekko stężeje na wierzch wylać ostatnią warstwę czyli mus truskawkowo-rabarbarowy. Ładnie wyrównać i serniczek wstawić do lodówki na kilkanaście godzin aby masy dobrze stężały.

*Ilość cukru w serniczku można zwiększyć według własnego smaku.
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym
Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka.
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym
Dodać truskawki, ja użyłam mrożonych. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus.
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować, dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym
Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników.
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym