Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ostatnio rozkochałam się w owocowych sernikach na zimno. Tym razem to duet: jogurtowy słodkawy spód i kwaskowy owocowy wierzch. Idealnie się komponuje.

Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

 

  • Masa serowa:
  • 250 g jogurtu typu greckiego
  • 250 g tłustego sera zmielonego
  • 70 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklani gorącej wody
  • Mus porzeczkowy:
  • 350 g czarnej porzeczki
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści. Ser i jogurt miksujemy w misce razem z cukrem pudrem. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy serowej. Dokładnie miksujemy. Tortownice wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę serową. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Porzeczki miksujemy i przecieramy przez sitko, a następnie mieszamy z cukrem pudrem i jogurtem Żelatynę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy owocowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy owocowej i miksujemy. Warstwę owocową wylewamy na masę serową i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki