Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sernik na zimno z truskawkową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały sernik na zimno o smaku truskawkowym z truskawkową pianką. Idealne ciasto na letnie upalne dni.

Sernik na zimno z truskawkową pianką

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkową pianką

na masę serową :

  • 60 dag sera mielonego z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 20 dag zmiksowanych truskawek

na piankę truskawkową :

  • 1 l zmiksowanych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

dodatkowo :

  • 1 cienki upieczony biszkopt z 4 jajek
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkową pianką

Przygotowanie masy serowej :

2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Serek miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zmiksowane truskawki, miksujemy na końcu dodajemy tężejącą galaretkę truskawkową.

Przygotowanie pianki truskawkowej :

Zmiksowane truskawki przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na ogniu do lekkiego zawrzenia. Następnie wsypujemy galaretki w proszku i ciągle mieszamy trzymając truskawki na małym ogniu ok. 3 min. Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Etap końcowy :

Na upieczonym biszkopcie rozsmarowujemy konfiturę truskawkową. Następnie wykładamy tężejącą masę z serka. Wkładamy na chwilkę do lodówki do stężenia. Następnie na masę serową wylewamy tężejącą piankę z truskawek. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.