Sernik na zimno żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcam do spróbowania.....

Sernik na zimno żurawinowy

Składniki:

Sernik na zimno żurawinowy

 

  • 1 kg mielony chudy twaróg,
  • 300 ml mleko odtłuszczone,
  • 3 łyżki żekatyna,
  • 3 łyżki słodzik w proszku,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 1 szczypta aromat truskawkowy w proszku,
  • 1 szczypta aromat bananowy w proszku,
  • 1 szczypta czerwony barwnik spożywczy,
  • 5 łyżek suszona żurawina

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno żurawinowy
Najpierw połowę twarogu włożyć do miski i cały czas miksując dodać 1,5 łyżki słodzika, 1 łyżkę soku z cytryny, aromat bananowy.Mleko zagotować, rozpuścić w nim żelatynę. Potem 150 ml lekko przestudzonego mleka z żelatyną dodać do twarogu. Dokładnie wymieszaną masę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą foremki i wstawić do lodówki. Pozostały ser zmiksować z resztą składników. Na warstwie bananowej ułożyć żurawinę, zalać ją truskawkową warstwą sera. Włożyć do lodówki na 1 - 2 godzinyaby się schłodziło.