kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sernik nowojorski - New York Cheasecake

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatna, puszysta i kremowa konsystencja sernika sprawia, że trudno zatrzymać się na jednym kawałku.

Sernik nowojorski - New York Cheasecake

Składniki:

Sernik nowojorski - New York Cheasecake

podstawowe

 

 

  • polewa:
  • 300ml gęstej śmietany 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik nowojorski - New York Cheasecake
Spód:

Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić w blenderze. Dodać połamane ciasteczka i roztopione masło. Miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać zmiksowaną zawartość, wyrównać i dobrze docisnąć. Zostawić w lodówce na 30 minut.  

Masa serowa:

Ser zmiksować ze śmietaną. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier, mąkę i na końcu sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę i sernik „upadnie” po wypieczeniu. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 80-90 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

Polewa:

Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Jeśli wierzch ma być słodki można dodać go niego więcej. Śmietaną smarujemy równomiernie wierzch sernika i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 15 minut aż śmietana się zetnie tworząc różną, białą warstwę.

Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kroić po wystygnięciu.

Tagi:

ciasta serniki