2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik orzechowo-brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Prosty serniczek na orzechowym spodzie z dodatkiem brzoskwiń na różne okazje w tym świąteczne.Polecam!

Sernik orzechowo-brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik orzechowo-brzoskwiniowy

 

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • olejek cytrynowy do ciasta
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Sernik orzechowo-brzoskwiniowy
Ciasto: Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia kakao i orzechami,dodać pokrojone zimne masło wbić jajko i zagnieść szybko ciasto. Wylepić dno standardowej blaszki do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa-można użyć już gotowego z wiaderka dobrej jakości, zmiksować z cukrem i jajkami wlać mleko dodać masło i wsypać budyń krótko wymieszać mikserem.Wylać na przygotowany orzechowy spód. Brzoskwinie osączyć z zalewy na sicie pokroić na mniejsze cząstki ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny oprószyć pudrem.
Sernik orzechowo-brzoskwiniowy
brzoskwinie osączamy na sicie kroimy na mniejsze kawałki
Sernik orzechowo-brzoskwiniowy
z podanych składników zagniatamy ciasto orzechowe
Sernik orzechowo-brzoskwiniowy
ciastem wylepiamy dno blaszki standardowej
Sernik orzechowo-brzoskwiniowy
w gotową masę serową wciskamy cząstki brzoskwiń pieczemy