jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik owocowy, jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sernik owocowy, jabłkowy, doskonały.

Sernik owocowy, jabłkowy

Składniki:

Sernik owocowy, jabłkowy

 

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła miękkiego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany
  • aromat waniliowy
  • MASA:
  • 4 serki homogenizowane po 25 dag
  • 50 dag jabłek
  • 4 żółtka
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Sernik owocowy, jabłkowy
CIASTO: Mąkę i masło posiekać nożem, wymieszać z cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym,śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. MASA: Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać porcjami serek i budyń w proszku. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część zetrzeć na tarce do blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na warstwę tego ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka, posypać połową bakalii. Następnie rozsmarować masę serową, a na nią zetrzeć resztę ciasta. Piec około 1 godziny w temp. 200 stop. C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.