Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Sernik pistacjowo-wiśniowy na krucho-drożdżowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik wiśniowy na krucho drożdżowym cieście z nutką pistacji. Serwowany z wiśniowym karmelem i lekko słonymi pistacjami. Połączenie idealne!

Sernik pistacjowo-wiśniowy na krucho-drożdżowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik pistacjowo-wiśniowy na krucho-drożdżowym

 

  • Składniki na ciasto pistacjowe krucho-drożdżowe:

 

  • · 50 g drożdży + 2 łyżki cukru waniliowego

 

 

  • · 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

 

  • · 50 g bardzo drobno posiekanych pistacji

 

  • · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • · 4 żółtka

 

  • · 150 g cukru
  • Składniki na masę serowo-wiśniową:

 

  • · 400 g gęstego jogurtu naturalnego

 

  • · pół słoika o pojemności 720 ml wydrylowanych wiśni z soku

 

  • · 1 budyń śmietankowy

 

 

 

  • · 3 - 4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty

 

 

  • · 250 g serka mascarpone

 

  • · 250 sera twarogowego trzykrotnie zmielonego

 

  • · szczypta soli
  • Na wiśniowy karmel:

 

  • · szklanka cukru

 

  • · nieco ponad pół szklanki soku z wiśni (który pozostał po odcedzeniu owoców)

 

  • · pół łyżeczki soli

 

 

  • · 200 g wydrylowanych wiśni z soku

 

  • · kilka obranych pistacji

Sposób przygotowania:

Sernik pistacjowo-wiśniowy na krucho-drożdżowym
Ciasto- pokruszone drożdże ucieramy z cukrem waniliowym i odstawiamy, aby się rozpuściły. Łączymy ze sobą składniki sypkie, dodajemy masło i siekamy na kruszonkę. Dodajmy pozostałe składniki- żółtka i zaczyn- wyrabiamy ciasto. Przekładamy do tortownicy 26-28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Jogurt blendujemy z wiśniami. Część odlewamy, pozostały zagotowujemy z cukrem i miodem. W odłożonym jogurcie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, budyń i żółtka. Dodajemy do gotującego się jogurtu i robimy budyń. Studzimy.

Do przestudzonej masy dodajemy porcjami wymieszane serki. Dodajemy ubite ze szczyptą soli białka- delikatnie mieszamy. Przekładamy na ciasto, pieczemy oj. 60 minut, 180 stopni,.

Przestudzony sernik podajemy z wiśniowym karmelem. Cukier rozpuszczamy w rondelku ze stali nierdzewnej- nie mieszamy, możemy jedynie zamieszać rondelkiem. Kiedy się stopi, dodajemy sok z wiśni i sól. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż ładnie zgęstnieje. Wylewamy na ciasto.

Dekorujemy wiśniami nafaszerowanymi pistacjami. Posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego!
Sernik pistacjowo-wiśniowy na krucho-drożdżowym
Etap 1 Sernik pistacjowo-wiśniowy na krucho-drożdżowym cieście - porcja