malgorzata

malgorzata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 15]

Sernik po rosyjsku

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny sernik na kakowym ciescie

Sernik po rosyjsku

Składniki:

Sernik po rosyjsku

 

  • Ciasto:
  • 375 g Mąki
  • 40 g Kakao ( nieslodzone)
  • 3 Lyzki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 200 g masla lub margaryny
  • Masa:
  • 250 g Masla lub margaryny
  • 500 g sera bialego
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 budyn waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik po rosyjsku
Ciasto: Mąke, kakao i proszek do pieczenia wymieszac. Dodac pozostale skladniki i wymieszac wszystko mikserem (mieszakami hakowymi), najpierw na najnizszej szybkosci, potem wyrobic do gladkosci na najwyzszej szybkosci. Ciasto uformowac w kule i zawinac w folie, odstawic na pol godziny w chlodne miejsce. W miedzyczasie przygotowac maslo na mase: roztopic w garnku i odstawic do wystygniecia. Tortownice (sr. 28cm) posmarowac tluszczem.Podgrzac piekarnik do 180 °C. Niecala polowe ciasta rozalkowac w tortownicy. Z reszty ciasta niecala polowe rozwalkowac w dlugi rulon, rozlozyc na ciasto dookola formy jako obrzeza na wysokosc ok 2 cm.Masa: Ser, cukier, cukier waniliowy , jajka, budyn w proszku, oraz roztopiona margaryne wymieszac mikserem na gladka mase. Polozyc na ciasto w tortownicy. Z pozostalej czesc ciasta urywac male kawaleczki i klasc na mase.Piec ok 65.minut. Po upieczeniu pozostawic w formie do wystygniecia.