motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Sernik pod pianką z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy sernik przykryty pianką z białek

Sernik pod pianką z białek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik pod pianką z białek

 

  • 1,5 kg sera
  • 1,5 kostki masła
  • 3 szkl. pudru
  • 9 jajek
  • 9 łyżek manny
  • 1 łyżeczka proszku
  • 10 dkg rodzynek
  • skórka otarta z cytryn
  • WIERZCH;
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik pod pianką z białek
Do miseczki dajemy kaszę mannę, sparzone rodzynki, otartą skórkę z całej cytryny oraz proszek do pieczenia. Ser mielimy maszynką do mięsa. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodajemy po troszku zmielonego sera, aż do wyczerpania. Potem kaszę mannę z resztą składników a na końcu pianę ubitą z białek. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i nakładamy ubitą pianę z 4 białek z dwoma łyżkami cukru. Dajemy do piekarnika i pieczemy aż piana się zarumieni.
Sernik pod pianką z białek
Kaszę mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami i skórką otartą z cytryny
Sernik pod pianką z białek
Przygotowaną masę serową pieczemy ok. 40 minut
Sernik pod pianką z białek
Następnie na ciasto dajemy ubitą pianę z cukrem i pieczemy