SUPERPRZEPIS

Sernik podwójnie wiśniowy

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sernik podwójnie wiśniowy

Sernik szybki, prosty do zrobienia. Jest bardzo wilgotny, i maślany. Sos wiśniowy jest przysłowiową wisienką na tym serniku. Bez sosu sernik nie byłby taki dobry. Zapewniłem że nie zostanie okruszek.

Składniki:

Sernik podwójnie wiśniowy

 

  • spód:
  • 160 g ciastek czekoladowych
  • 60 g masła

 

  • ciasto:
  • 750 g sera półtłustego
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 cytryny
  • 30 dkg wiśni

 

Sposób przygotowania:

Sernik podwójnie wiśniowy

ETAP 1:

Sernik podwójnie wiśniowy
spód z ciastek pokruszonych z masłem w misce

Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą. Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia.

Na spodzie formy ugniatam szklanką masę ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

ETAP 2:

Sernik podwójnie wiśniowy
mąka jaja ser budyń śmietana kremówka skórka

Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Dodaję jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i miksuję blenderem ale nie za długo, do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.

Zbyt długie miksowanie napowietrza sernik.

Masę wylewam na spód z ciastek, i układam na wierzchu wiśnie wydrylowane odsączone z soku. Następnie wciskam je w w środek ciasta.

ETAP 3:

Sernik podwójnie wiśniowy
masa serowa wylana na spód dodane wiśnie przed pieczeniem

Na blachę od piekarnika wlewam gorącą wodę, sernik piekę w kąpieli wodnej. Blaszkę sernika owijam od spodu folią aluminiową żeby nie dostała się woda do środka.

Wstawiam sernik do nagrzanego piekarnika termoobieg 180 stopni na 10 minut, po czym zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 55 minut. Po upieczeniu wyjmuję sernik z wody i zostawiam do ostygnięcia w piekarniku.

Zimny wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Bardzo łatwo sernik odchodzi od papieru.

ETAP 4:

Sernik podwójnie wiśniowy
wiśnie wydrylowane cukier w garnku przesmażone

Sos:
Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę i gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej i wlewam do gotujących się wiśni.

Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zimnym polewam sernik.


Tagi:

ciasto sernik