Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Sernik pomarańczowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zrobienie dobrego sernika to prawdziwa sztuka, dlatego zamiast samemu próbować go piec wolałem uśmiechać się do babci, ale dziś podjąłem wyzwanie i zrobiłem mój pierwszy samodzielny sernik;-)

Sernik pomarańczowy

Składniki:

Sernik pomarańczowy

 

  • 500g twarogu pełnotłustego
  • 100g cukru
  • 40g masła
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • 70g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • KRUCHY SPÓD:
  • 100g mąki
  • 70g masła
  • 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • GLAZURA POMARAŃCZOWA:
  • 150g marmolady pomarańczowej
  • 50ml likieru pomarańczowego
  • łyżeczka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Sernik pomarańczowy
Ser w temperaturze pokojowej przepuść przez maszynkę, w misce rozetrzyj żółtka wraz z połową cukru. Do żółtek stopniowo dodawaj ser i płynne masło, białka ubij z pozostałym cukrem a sztywną pianę, do masy serowej dodaj mleko, mąkę ziemniaczana i pianę z białek, całość delikatnie wymieszaj i dodaj skórkę pomarańczową. Na wcześniej przygotowany i lekko podpieczony spód wylej masę serową i piecz 80min w 150stop. W rondelku podgrzej marmoladę pomarańczową, dodaj likier i zagotuj, do gorącej marmolady dodaj żelatynę i dokładnie rozpuść, tak powstałą glazurą polej sernik.