Sernik porzeczkowo czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały prezent na każda okazję

Sernik  porzeczkowo czereśniowy

Składniki:

Sernik porzeczkowo czereśniowy

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 3 galaretki cytrynowe
  • olejek waniliowy lub śietankowy
  • 30 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • Oraz:
  • 20 dag czereśni
  • 2 galaretki agrestowe
  • 10 dag czerwonych porzeczek
  • 20 dag herbatników

 

Sposób przygotowania:

Sernik porzeczkowo czereśniowy
1. Biszkopt: jajka miksować z cukrem, stopniowo dodać przesiane mąki z proszkiem. Przelać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy (śr 24 cm). Piec 20 minut w 180 stopniach C .Studzić. 2. Masa serowa: galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Schłodzić. Miksować z dwukrotnie zmielonym twarogiem, cukrami i olejkiem. 3. Składniki układać pionowo dookoła biszkoptu. Wlać masę serową i wstawić do lodówki. 4. Galaretki agrestowe rozpuścić w 1 l gorącej wody. Połówki czereśni (bez pestek) i porzeczki układać na serniku. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.