Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik potrójnie chałwowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ten sernik jest idealny dla wielbicieli chałwy.Ja uwielbiam.Sernik chałwowy piekłam pierwszy raz,wyszedł niezwykle pyszny.Każda warstwa posiada w sobie chałwę.Spód jest pysznie chrupiący,ponieważ chałwa się w nim scukrzyła.

Sernik potrójnie chałwowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik potrójnie chałwowy

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag chałwy waniliowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowo-chałwowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 30 dag chałwy waniliowej
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Piana z chałwą:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 5 dag chałwy waniliowej
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )

Sposób przygotowania:

Sernik potrójnie chałwowy
1.Ciasto:Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodajemy chałwę i ucieramy,na koniec dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia.Dokładnie ucieramy.Następnie ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 2.Masa serowa:Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy żółtka,jajka,chałwę,proszek do pieczenia i budynie w proszku,dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy ser i mieszamy. 3.Pianka chałwowa:Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie wsypujemy budynie i ubijamy.Na koniec chałwę ścieramy na tarce o dużych oczkach,mieszamy. 4.Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wykładamy ciasto,równo rozsmarowujemy. Na ciasto wykładamy masę serową,a na masę serową wykładamy piankę chałwową. 5.Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w blaszce (najlepiej przez całą noc ) w lodówce. 6.Wystudzony sernik wyjmujemy z blaszki kroimy. Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
Sernik potrójnie chałwowy
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.Chłodzimy.
Sernik potrójnie chałwowy
Z podanych składników przygotowujemy masę serową.
Sernik potrójnie chałwowy
Z podanych składników przygotowujemy piankę chałwową.
Sernik potrójnie chałwowy
Przygotowane składniki wykładamy stopniowo na blaszkę.