czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik potrójnie czekoladowy na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Sernik zachwyca smakiem oraz wyglądem. Jest przepyszny! Można sobie nieco ułatwić pracę i od razu ubić całe 600ml śmietanki, po czym podzielić je na 3 części. To samo można zrobić z żelatyną, przygotować ją od razu całą i jedynie podzielić na 2części

Sernik potrójnie czekoladowy na zimno

Składniki:

Sernik potrójnie czekoladowy na zimno

I Masa:

  • 400g białego mielonego sera,
  • 200g gorzkiej czekolady (u mnie o 70% zawartości kakao),
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 150g cukru pudru

II Masa:

  • 400g białego mielonego sera,
  • 200g mlecznej czekolady,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 60g cukru pudru,
  • łyżka żelatyny.

III Masa:

Polewa:

  • 150g mlecznej czekolady,
  • łyżka oleju,
  • 120ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Sernik potrójnie czekoladowy na zimno
1. Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do żaroodpornej miseczki i stopić na parze, czyli postawić miskę nad garnkiem ze szklanką gotującej się na małym ogniu wody i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić, mieszając od czasu do czasu. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru, po czym dodać ją do sera wraz z przestudzoną czekoladą. Dodać resztę cukru pudru. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby odrobine dosłodzić masę. Wylać na dno tortownicy o śr. 26cm. Równomiernie rozsmarować i schłodzić.

2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Mleczną czekoladę stopić tak samo jak gorzką i równieź ją przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Żelatynę zahartować 2 łyżkami ubitej śmietanki, po czym stale ubijając powoli wlewać zahartowaną żelatynę do pozostałej śmietany. Masę wraz ze stopioną czekoladą i resztą cukru pudru dodać do sera, dokładnie zmiksować. Wylać do formy na schłodzoną pierwszą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki.

3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Czekoladę stopić w taki sam sposób, pamietając jednak, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i lepiej zdjąć ją z kąpieli wodnej wcześniej niż pozostałe czekolady i mieszać tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie ją przestudzić. Śmietankę ubić z dodatkiem łyżki cukru pudru na sztywno. Wlać żelatynę zahartowaną jak w powyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.

4. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stoić na parze w kąpieli wodnej tak jak powyżej. Przestudzić. Lekko tężejącą masą polać sernik. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.

Tagi:

sernik ciasto