jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sernik przekładany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche ciasto przekładane gotowanym serem i czekoladową polewą:)

Sernik przekładany

Składniki:

Sernik przekładany

 

  • CIASTO
  • 60 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 18 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • 1,5 kg twarogu pełnotłustego
  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru kryształu
  • 1 olejek arakowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka
  • 3 żółtka

 

  • POLEWA I
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5 łyżki mleka pełnotłustego

 

  • POLEWA II
  • 15 dag cukru kryształu
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik przekładany

Składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zrobić ciasto, które podzielić na 3 części. Każdy placek piec jednakowy, osobno na wyłożonej papierem do pieczenia dużej formie około 10-15 minut w temperaturze 200C, potem ostudzić. Ze składników na masę zagotować masło z mlekiem, cukrem, potem dodać resztę składników, cały czas mieszając i zagotować. Składniki na polewę I zagotować. Przygotowaną gorącą masę rozprowadzić na dwóch plackach, a także jednocześnie oba placki posmarować zrobioną, gorącą polewą I i przykryć trzecią częścią placka, którą oblać polewą wykonaną z zagotowanych składników na polewę II.