Sernik puszysty z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przenieś

Sernik puszysty z mandarynkami

Składniki:

Sernik puszysty z mandarynkami

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko,
  • 15 dag zmielonego białego sera,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-2 szklanki mąki pszennej.
  • Masa serowa:
  • 70-80 dag białego sera,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 jajka,
  • 10 dag masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 cytryna,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Pozostałe składniki:
  • 2 małe puszki mandarynek,
  • cukier puder po posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

Sernik puszysty z mandarynkami
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przenieść do formy, wylepić ciastem dno tortownicy formując wysokie brzegi.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masła utartego z cukrem. Dodać ser, śmietanę, budyń w proszku, proszek do pieczenia, 1 łyżkę soku cytrynowego i 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem). Na koniec dodać osączone mandarynki (1 puszkę) i pianę z ubitych białek.

Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch pozostałe mandarynki.

Sernik wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 60 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.