jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik rzodkiewkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

sernik rzodkiewkowy polecany do bagietki z masłem, dla dzieci i dorosłych, na rodzinne śniadanie i na piknik

Sernik rzodkiewkowy

Składniki:

Sernik rzodkiewkowy

 

  • 60 dag serka homogenizowanego
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sernik rzodkiewkowy
Rzodkiewki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Niewielką część odłożyć do dekoracji. Szczypiorek i natkę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Serek wymieszać z posiekaną rzodkiewką, zieleniną, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Kremówkę ubić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić na wolnym ogniu ciągle mieszając. Połączyć z serkiem i ubitą kremówką. Formę keksową wyłożyć formą spożywczą. Rozłożyć masę serową i wstawić ją na 1 godzinę do lodówki. Po czym również na 1 godzinę do zamrażalnika Zamrożony sernik ostrożnie wyjąć z formy i bezpośrednio przed podaniem pokroić na porcję. Przybrać odłożoną rzodkiewką.

Tagi:

ciasto sernik