2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik śmietankowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Jeden z moich ulubionych serników o idealnie kremowej konsystencji, z białą czekoladą , delikatny, z orzeźwiającą warstwą malinową, kochają go moje dzieci .Cenię go za łatwość przygotowania, nie ma za co tego ciasta nie kochać.Pycha!

Sernik śmietankowo-malinowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik śmietankowo-malinowy

 

  • Na blaszkę o wym 25/30 cm

 

  • Ciasto:

 

 

  • Warstwa serowa:
  • 1 kg mielonego twarożku z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • olejek śmietankowy
  • 2 łyżki masła

 

  • Warstwa malinowa:
  • 30 dag malin świeżych lub mrożonych
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 galaretki malinowe

 

Sposób przygotowania:

Sernik śmietankowo-malinowy
Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu zmiksować ser z żółtkami, cukrem, olejkiem śmietankowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz miękkie masło, wlać śmietankę oraz wsypać budyń zmiksować krótko-tylko do połączenia.Na koniec dodać ubite białka i wymieszać na najniższych obrotach.Wylać masę na kruche ciasto.Piec około 45 minut w temp 175*c.Studzić przy uchylonych drzwiczkach do momentu aż będzie całkowicie zimny. Warstwa malinowa: Maliny wsypać do rondelka wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą noc w lodówce do stężenia.
Sernik śmietankowo-malinowy
ciastem kruchym wylepiamy dno blaszki do pieczenia
Sernik śmietankowo-malinowy
przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto kruche pieczemy
Sernik śmietankowo-malinowy
przygotowujemy warstwę malinową z galaretkami