SUPERPRZEPIS

Sernik Snickers

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Sernik Snickers Więcej zdjęć (3)

Sernik warstwowy z dodatkiem masy kajmakowej, orzeszków ziemnych i masła orzechowego. W smaku jak najbardziej przypomina znane batoniki, chociaż nie jest tak słodki jak one.

Składniki:

Sernik Snickers

SPÓD:

  • 100 g herbatników
  • 50 g masła

SERNIK:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • 100 g czekolady gorzkiej

POLEWA:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śmietanki 30%
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych

Sposób przygotowania:

Sernik Snickers

ETAP 1:

Sernik Snickers
Rozpuszczone masło wlać do pokruszonych herbatników.

Herbatniki rozkruszyć i połączyć razem z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno formy o średnicy 25 cm i odstawić w chłodne miejsce.

ETAP 2:

Sernik Snickers
Do twarogu dodawać po jednym jajku i dobrze utrzeć.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie wbijać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 3 równe części.

ETAP 3:

Sernik Snickers
Rozpuszczoną czekoladę dokładnie połączyć z masą serową.

Do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dokładnie połączyć. Wylać na spód z herbatników i wyrównać.

ETAP 4:

Sernik Snickers
Do części z kajmakiem wsypać orzeszki ziemne

Do II części masy serowej dodać masę kajmakową i uprażone, posiekane orzeszki ziemne. Wyłożyć na warstwę czekoladową.

ETAP 5:

Do III części wmieszać masło orzechowe i wyłożyć na masę kajmakową. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Śmietankę zagotować i dodać do niej połamaną czekoladę. Zdjąć z palnika i rozpuścić. Kiedy zacznie gęstnieć wylać na upieczony sernik. Orzeszki uprażyć na patelni i posypać po czekoladowej polewie. Odstawić w chłodne miejsce. Żeby sernik lepiej się kroił, orzeszki można trochę posiekać. Smacznego :)


Tagi:

ciasto sernik