jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Sernik snickers

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Sernik łączy w sobie same pyszności: orzeszki, czekoladę i kajmak, więc nie może nie smakować:). Polecam do popołudniowej kawy.

Sernik snickers Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik snickers

SPÓD:

  • 14 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 8 dag masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 spora łyżka kakao dobrej jakości

SER

  • 1 kg sera białego (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 300 gram masy kajmakowej,
  • 6 jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 gram gorzkiej czekolady,
  • 150 gram orzeszków ziemnych solonych

WYKOŃCZENIE

  • 1 mleczna czekolada,
  • 0,5 gorzkiej czekolady,
  • 4 dag masła,
  • 2-3 batoniki snickers do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik snickers

ETAP 1

Sernik snickers
Przygotowane składniki zagniatamy na gładkie ciasto

SPÓD: Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy.

W kilku miejscach ciasto nakłuwamy widelcem.

ETAP 2

Sernik snickers
Orzeszki ziemne rozdrabniamy w malakserze

SER: Orzeszki przekładamy do malaksera i chwilkę miksujemy, by uzyskać „drobno pokrojone”. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Białka oddzielamy od żółtek. Gdy ser będzie się ucierał ubijamy je na sztywno.

ETAP 3

Sernik snickers
Do sera z kajmakiem dodajemy orzechy i czekoladę

W malakserze ucieramy masło, cukier puder, żółtka i ser. Całość miksujemy około 10 minut. Do utartej masy dodajemy kajmak.

Po jego dokładnym połączeniu z całością ser łączymy z mąką, budyniem, proszkiem do pieczenia, a na koniec z pianą z białek.

Do gotowego sera dodajemy rozdrobnione orzeszki i czekoladę. Delikatnie łączymy je z całością.

ETAP 4

Sernik snickers
Wylane na tortownicę ciasto pieczemy

Gotową masę serową wylewamy na przygotowane ciasto kruche.

Sernik pieczemy około 60-70 minut w 180°C.

Gotowy dokładnie studzimy. Zimny dekorujemy.

ETAP 5

Sernik snickers
Dokłądnie przestudzony sernik dekorujemy

WYKOŃCZENIE: Czekolady łamiemy na mniejsze części. Połamane rozpuszczamy z dodatkiem masła.

Gotową czekoladową polewę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na tężejącą wykładamy kawałki pokrojonych batoników. Gotowe.


Tagi:

ciasta sernik