czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik stracciatella na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orzeźwiający, nie za słodki sernik, idealny na upalne dni. Do tej wersji sernika lepszy będzie niemielony ser, który świetnie połączy się ze startą czekoladą.

Sernik stracciatella na zimno

Składniki:

Sernik stracciatella na zimno

Spód:

  • 250g herbatników kakaowych,
  • 120g masła lub margaryny.

Masa serowa:

  • 750g białego półtłustego sera,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • czubata szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi bardzo słodkie),
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 100 ml wrzątku,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 100g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Sernik stracciatella na zimno
1. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek, dokładnie wymieszać. Masą wylepić dno formy o wym. 24x24cm. Schłodzić.

2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. W osobnym pojemniku zmiksować ser (nie mielony!) z jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać ubitą śmietankę, krótko zmiksować. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać, po czym wlać ją do masy. Dodać startą na dużych oczkach czekoladę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Udekorować np. startą czekoladą i owocami.