SUPERPRZEPIS

Sernik straciatella z musem truskawkowym

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sernik straciatella z musem truskawkowym Więcej zdjęć (3)

Sernik z drobinkami tartej czekolady przykryty warstwą musu truskawkowego. Pyszny serniczek do popołudniowej kawy dla tych co lubią czekoladowe i owocowe smaki.

Składniki:

Sernik straciatella z musem truskawkowym

SPÓD:

SERNIK:

  • 500 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g czekolady gorzkiej

MUS TRUSKAWKOWY:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Sernik straciatella z musem truskawkowym

ETAP 1:

Sernik straciatella z musem truskawkowym
Rozdrobnionymi biszkoptami wyłożyć dno formy.

Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.

ETAP 2:

Sernik straciatella z musem truskawkowym
Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste.

ETAP 3:

Sernik straciatella z musem truskawkowym
Do masy sernikowej wmieszać ubitą śmietankę kremówkę.

Dodawać partiami zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z masą sernikową.

ETAP 4:

Sernik straciatella z musem truskawkowym
Do sernika dodać startą czekoladę i wymieszać.

Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę. Wylać na schłodzony, czekoladowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C i piec przez około 60 min.

Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, a potem wstawić do lodówki.

Umyte i odszypułkowane truskawki przełożyć do garnuszka, zasypując cukrem.

Podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem na gładki mus i ponownie zagotować.

Wsypać galaretkę i chwilę mieszać.  Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony sernik.

Po stężeniu wyjąć sernik z formy. Smacznego :)

Tagi:

deser sernik