Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Sernik świąteczny oblany czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny sernik oblany czekoladą.

Sernik  świąteczny oblany czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik świąteczny oblany czekoladą

  • Składniki:

  • 150 g cukru

  • 500 ml kremówki

  • 1 budyń śmietankowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Sernik świąteczny oblany czekoladą

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, a białka ubijamy na sztywno. Do masy żółtkowej dodajemy pomału ser i dokładnie miksujemy. Dosypujemy obie mąki i proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Do masy żółtkowej dodajemy białka i ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej biszkoptami . Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na 10-15 minut. Po wystudzeniu polewamy roztopioną czekoladą .

Redakcja poleca: