SUPERPRZEPIS

Sernik Tiramisu

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Sernik Tiramisu Więcej zdjęć (4)

Niecodzienna wersja sernika o smaku kawy i likieru Amaretto. Na pewno zasmakuje kawoszom i wielbicielom deseru Tiramisu:)

Składniki:

Sernik Tiramisu

 

  • Spód:
  • 14 podłużnych biszkoptów,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • łyżka likieru Amaretto,
  • 50g cukru,
  • 65g masła,
  • jajko,
  • 40g mąki pszennej,
  • 65g gorzkiej czekolady.

 

  • Do nasączenia:
  • 50ml wody,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki likieru Amaretto,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

 

 

  • Wierzch:
  • 300g kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki likieru Amaretto,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

Sernik Tiramisu
1. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm. 2. Kawę zalać 50 ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. 3. Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelać na przygotowany spód. Piec 15 minut w temp. 175 st, następnie 85 minut w temp. 120 st. 4. Śmietanę zmieszać z cukrem. Kawę zmieszać z likierem - 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120 st. Sernik ostudzić i schłodzić.
Sernik Tiramisu
Kawę zmieszac z wodą, żelatyną i likierem
Sernik Tiramisu
biszkopoty maczać w kawie, układac na cieście
Sernik Tiramisu
Na wiezrch wylac gotową mase serową. Upiec