marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sernik trójkolorowy na zimno.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Część składników ubić mikserem,galaretki rozpuścić,czekoladę stopić.Owoce oczyścić,opłukać,zmieszać z białą masą.Całość odstawić do stężenia

Sernik trójkolorowy na zimno.

Składniki:

Sernik trójkolorowy na zimno.

 

  • 2-3 opakowania herbatników"Be-Be",
  • 2 opakowania serka homogenizowanego,waniliowego,
  • 2 szklanki śmietany36%,
  • cukier waniliowy,
  • 1 kg.truskawek,
  • galaretka agrestowa,
  • kieliszek likieru pomarańczowego,
  • tabliczka czekolady mlecznej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • listki świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Sernik trójkolorowy na zimno.
Śmietanę ubić na sztywno mikserem z dodatkiem cukru waniliowego,połączyć ją z serkiem homogenizowanym i likierem.
Żelatynę wsypać do garnuszka i wymieszać z małą ilością zimnej wody.Gdy spęcznieje,postawić naczynie na małym ogniu i mieszając,rozpuścić żelatynę.Truskawki opłukać,usunąć szypułki,
odłożyć część owoców do dekoracji,a resztę rozgnieść widelcem,posypać cukrem pudrem i zmieszać z masą śmietankową i rozpuszczoną żelatyną.Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej i przestudzić.Galaretkę rozpuścić we wrzątku w 2 szklankach.Pozostałą masę śmietankową połączyć
z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny.Herbatniki połamać i ułożyć na dnie tortownicy i zalać na przemian trzema masami w
35 min.odstępie czasu,tj.jedna czekoladową stężeje w formie,potem wlać następną,np.śmietankowo-truskawkową,a jak stężeją,ułożyć połówki truskawek na wierzch i zalać lekko tężejącą galaretką.Wstawić na 40 min.Po wyjęciu z lodówki deser udekorować listkami świeżej mięty.