eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Sernik w bezowej czapie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sernik w bezowej czapie. Sernik który zachwyci każdego gościa - w sam raz do popołudniowej herbatki.

Sernik w bezowej czapie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik w bezowej czapie

 

  • Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 100g margaryny
  • 1 kg twarogu sernikowego (mielonego)
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru 2*40g
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 puszka ananasów w syropie (kawałki)

 

  • Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukry pudru

 

Sposób przygotowania:

Sernik w bezowej czapie
Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię ,wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek . Włożyć do natłuszczonej tortownicy ( 24-26 cm). Brzegi ciasta docisnąć do obręczy tortownicy . Ciasto po nakłuwać widelcem. Masa serowa: Stopić margarynę, ostudzić . Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puch Następnie dodać twaróg sernikowy, budyń śmietankowy i dalej miksować do połączenia wszystkich składniki. Dolać płynną margarynę i kawałki odsączonych ananasów , wymieszać. Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek , połączyć drewnianą łyżką. Na ciasto wlać masę serową Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni, piec 60 minut. Beza : Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Po 45 minutach pieczenia powstałą bezą posmarować sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, dopiec do końca. Przed podaniem ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Sernik w bezowej czapie
Etap 1
Sernik w bezowej czapie
Etap 2
Sernik w bezowej czapie
Etap 3