Aneta04

Aneta04

Kucharz
[Przepisów: 5]

Sernik w biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sernik w biszkopcie

Sernik w biszkopcie

Składniki:

Sernik w biszkopcie

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki
  • MASA:
  • 1 kg twarogu
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • POLEWA:
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik w biszkopcie
BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, dodać 1 szk. cukru i dalej ubijać. Odstawić. Do żółtek dodać proszek do pieczenia, ocet i rozbić na jednolitą masę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek. Wsypać do tego mąkę wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.Upiec biszkopt. MASA: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, ucieramy. Dodajemy przekręcony przez maszynkę twaróg i ucieramy, aż nie będzie grudek. Na koniec dodajemy mąkę i pianę ubitą z białek. POLEWA: Margarynę i cukier rozpuścić i dodać mleko,kakao i cukier waniliowy, zagotować. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Spód biszkoptu położyć do formy, polać ciasto połową polewy na to położyć połowę masy serowej i ponownie biszkopt reszta polewy i na wierzch masa serowa. Tak przygotowany sernik pieczemy przez ok.60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO>