SUPERPRZEPIS

Sernik w biszkopcie w kratkę

  • 8
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Sernik w biszkopcie w kratkę Więcej zdjęć (6)

Sernik w kratkę, pieczony w biszkopcie. Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje. Warto go upiec nawet bez okazji.

Składniki:

Sernik w biszkopcie w kratkę

Biszkopt

Masa serowa

  • 1 i ½ kg sera mielonego
  • 8 jajek(L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe

Dodatkowo

  • masa krówkowa

Sposób przygotowania:

Sernik w biszkopcie w kratkę
Najpierw piekę biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po jednym żółtku, na koniec mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 st C ( blaszka 38x27)

Zimny biszkopt dzielę na paski (2 -3 cm)

Teraz przygotowuję masę serową : Żółtka oddzielam od białek.Masło ( temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, cukier ma się rozpuścić. Do masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek). Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość.

Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca.

Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową.

Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę w 180 st.C

Wierzch ciasta smaruję masą krówkową.
Sernik w biszkopcie w kratkę
gotowy, upieczony biszkopt, trzeba go wystudzić
Sernik w biszkopcie w kratkę
Zimny biszkopt dzielę na paski (2 -3 cm)
Sernik w biszkopcie w kratkę
Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta
Sernik w biszkopcie w kratkę
wlewam masę serową w puste miejsca pomiędzy paski
Sernik w biszkopcie w kratkę
Wierzch ciasta smaruję masą krówkową.

Tagi:

sernik ciasto