Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Sernik w czekoladowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeden z najlepszych serników jakie miałam okazję zjeść. Super kruche ciasto czekoladowe w połączeniu z bardzo puszystym i wilgotnym sernikiem otwiera bramy rozkoszy.

Sernik w czekoladowym cieście Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik w czekoladowym cieście

Na ciasto

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 jajo
  • 4 łyżki gęstej śmietany min. 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Na sernik

  • 2 kilo tłustego twarogu mielonego min. 2 x
  • 10 jaj
  • 375 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 40 g budyniu smietankowe

Sposób przygotowania:

Sernik w czekoladowym cieście
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieć szybko ciasto. Najwygodniej w robocie kuchennym, ale bez niego też można, po prostu szybko zagnieć i podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika przez 2 godziny. Sernik: Włącz piekarnik na 170 °C.

Masło utrzyj z cukrami na puszysta masę, teraz dodaj po kolei żółtka, ciągle miksując.Gdy już żółtka są w miksowane dodaj po łyżce twaróg i na koniec dodaj budyń. Uzyskasz puszystą masę. Ubij białka na sztywno. Dodaj do masy. Jest tego trochę, w konieczności przełóż do dużej miski.

Wyłóż blachę posmarowaną masłem papierem do pieczenia. Zetrzyj przygotowaną wcześniej jedną cześć ciasta na dno blachy, wyłóż na nie masę serową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez min.65 - 70 minut w 170 góra - dół.

Zostaw do ostygnięcia w piekarniku lekko uchylonym.
Sernik w czekoladowym cieście
wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą masę.
Sernik w czekoladowym cieście
Utrzyj masło z cukrami, dodaj po żółtku ciągle miksując
Sernik w czekoladowym cieście
Po wmiksowaniu żółtek i twarogu uzyskasz puszystą maśę
Sernik w czekoladowym cieście
Zetrzyj zamrożone ciasto zarówno pod jak i na przygotowaną masę serową
Sernik w czekoladowym cieście
Piecz nie krócej jak godzinę w 170 ° C

Tagi:

sernik ciasto