czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik waniliowo - czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, a także bez okazji, jako pyszny dodatek do kawy:)

Sernik waniliowo - czekoladowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik waniliowo - czekoladowy

 

  • Kruche ciasto:
  • 300g mąki pszennej,
  • łyżka kakao,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 150g brązowego cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • jajko,
  • 200g masła lub margaryny,
  • łyżka likieru amaretto.

 

  • I Masa:
  • 500g serka z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • 120g brązowego cukru,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • budyń czekoladowy,
  • 100ml śmietany 18%.

 

  • II Masa:
  • 500 g serka z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • 120g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • budyń waniliowy,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 100ml śmietany 18%,
  • 50 g wiórków czekoladowych.

 

  • Polewa:
  • 50g masła,
  • łyżka mleka,
  • czubata łyżka kakao,
  • 5 czubatych łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

Sernik waniliowo - czekoladowy
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę - około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć róznomiernie na ciasto. 3. Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. 4. Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce.
Sernik waniliowo - czekoladowy
Ciastem wylepić dno przygotowanej formy, nakłuć
Sernik waniliowo - czekoladowy
na ciasto wylac przygotowaną pierwszą masę
Sernik waniliowo - czekoladowy
Na wierzch wylać drugą masę i upiec sernik