Login

Login

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Sernik wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty w wykonaniu sernik w innej wersji

Sernik wiedeński

Składniki:

Sernik wiedeński

 

  • 1 kg sera twarogowego
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 margaryny(w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach do ciasta (najlepiej waniliowy)
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński
Ser przepuszczamy przez maszynkę, na dużych oczkach. Oddzielamy białko od żółtka. Ucieramy mikserem dodając po jednym żółtku, margarynę,kaszę mannę,mąkę i zapach. Ubijamy osobno pianę z białek na sztywno.Do masy serowej dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo pianę z białek mieszając delikatnie łyżką. Piec w 200 stopniach przez godzinę.