akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sernik wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Naprawdę, jeden z najlepszych serników jakie miałam okazje zrobić! Sernik wiedeński charakteryzuję się tym, że nie posiada spodu. Bardzo puszysty, delikatny i kremowy. Serdecznie polecam!

Sernik wiedeński Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik wiedeński

 

  • Sernik:
  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kg sera z wiaderka mielonego, na serniki w temperaturze pokojowej
  • 100 g. masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński
1. Sernik: Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Wlać ekstrakt oraz ser, dobrze zmiksować. Na koniec wsypać przesiane mąki i wymieszać do połączenia się składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w kąpieli wodnej w 160-170 st.C około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze 20-30 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Polewa: Wszystkie składniki umieścić w garnku, podgrzewać do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Lekko przestudzić. Ostudzoną polać wierzch sernika. Schłodzić. (najlepiej smakuję na następny dzień) Smacznego! 



Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. 
Sernik wiedeński
Dodawanie jajek do utartego z cukrem masła.
Sernik wiedeński
Dodawanie sera i mąk do masy jajecznej.
Sernik wiedeński
Pieczenie w kąpieli wodnej sernika wiedeńskiego.
Sernik wiedeński
Dekorowanie sernika polewą czekoladową.