Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Sernik wiedeński 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten sernik bez kruchego spodu to tradycja mojej rodziny

Sernik wiedeński 5

Składniki:

Sernik wiedeński 5

 

  • 10 jajek
  • 2-2,5kg białego sera w sztabkach
  • 0,5 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1op. budyniu śmietankowego
  • 0,5 szklanki skórki pomarańczowej w cukrze
  • 0.5 szklanki rodzynek
  • 1 op. cukru waniliowego lub
  • olejek waniliowy

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński 5
Biały ser zemleć w maszynce do mięsa. Oddzielić żółtka od białek Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pian i włożyć do lodówki. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem do białości i powolutku po kawałku dodawać miękkie masło po łyżce dodawać zmielony ser cały czas miksując. Ciasto musi być utarte tak aby nie było w nim grudek sera.Na wypadek gdyby zaczęło się warzyć ,dodać mączkę ziemniaczaną.Do utartego dobrze ciasta włożyć rodzynki i skórkę, dobrze wymieszać. Teraz należy dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę i piec w temp. 180 st ok. 90 minut.