dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Sernik wiedeński Doroty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć troszkę pracochłonny. Wychodzi pyszny. To mój ulubiony sernik.

Sernik wiedeński Doroty

Składniki:

Sernik wiedeński Doroty

 

  • pół szkl mąki
  • 1 kg sera tłustego podwójnie mielonego
  • 1 kostka masła
  • 250 g cukru pudru
  • 10 jajek
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński Doroty
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ucierania masła na puszystą masę. Do masła dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i kontynuujemy ucieranie. Żółtka oddzielamy od białek. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Do masy dodajemy po niewielkiej ilości sera i wszystko ucieramy dalej. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej - wszystko bardzo delikatnie mieszamy by białka nie opadły, ale też by zbytnio nie napowietrzyć sernika. Masę serową przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy przez godzinę w 180st.