SUPERPRZEPIS

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Sernik wiedeński z brzoskwiniami to już klasyka. W smaku jest delikatny i wilgotny, polany polewą kakaową smakuje wyjątkowo.

Składniki:

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Ciasto

Polewa

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Ucieranie żółtek

Sernik wiedeński z brzoskwiniami
Sernik wiedeński z brzoskwiniami i kakaową polewa.

Ser zmielić dwa, trzy razy. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę.

Dodanie reszty składników

Sernik wiedeński z brzoskwiniami
Sernik wiedeński z brzoskwiniami i kakaową polewa.

Kolejno dodać ser, stopione i wystudzone masło, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć.

Wylewanie ciasta I

Sernik wiedeński z brzoskwiniami
Sernik wiedeński z brzoskwiniami i kakaową polewa.

Tortownicę 26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać połowę masy serowej i ułożyć odsączone z syropu, pokrojone i oprószone mąką brzoskwinie.

Wylewanie ciasta II

Sernik wiedeński z brzoskwiniami
Sernik wiedeński z brzoskwiniami i kakaową polewa.

Na brzoskwinie wylać drugą połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 170-180°C przez ok. 80 minut. Ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku, aby ostygło. Z podanych składników przygotować polewę i polać wierzch ciasta.