lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ach te święta Wielkanocne ;) Narobisz się tyle różnych pyszności , dwa dni mija szybko a jedzenia sporo zostaje , a potem jesz to tydzień czasu . To jest właśnie urok Świat Wielkanocnych . Sernik trochę nietypowy ale robiłam już go nieraz- pyszny

Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkam Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkam

 

  • twaróg we wiaderku 1 kg- tym razem w kaufland kupiłam

 

  • cukier 200 gram

 

  • cukier waniliowy 16 gram

 

  • budyń waniliowy 1 szt-40 gram z cukrem

 

  • 8 jaj

 

  • aromat waniliowy

 

  • Dodatkowo polewa jogurtowa Helio

 

Sposób przygotowania:

Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkam
Wykonanie: Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy twaróg łyżką i miksujemy na najmniejszych obrotach . Dodajemy budyń waniliowy i parę kropel aromatu waniliowego . Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Białka ubite dodajemy do twarogu. Mieszamy teraz już łyżką. Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy margaryna i obsypujemy mąką tortową . Przekładamy masę serową do formy. Wkładamy na dno do pieca blachę czarną napełnioną wodą. Włanczamy piec nastawiamy na 200 stopni góra i dół. Wkładamy formę ze sernikiem , pieczemy 15 minut w 200 stopniach , potem zmniejszamy do 14-150 i pieczemy godzinę. Jeśli zacznie ciemnieć przykrywamy folia aluminiowa a będzie jasny wtedy :)Upieczony sernik studzi się tak 2 godzinki . Polewę jogurtowa zanurzamy we wrzątku na 5 minut i polewamy sernik . Truskawki kroimy w plastry i dekorujemy na polewie wystudzonej .
Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkam
Upieczony sernik studzi się tak 2 godzinki . Polewę jogurtowa zanurzamy we wrzątku na 5 minut i polewamy sernik .