akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sernik z ananasm pod kokosową pierzynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Taki serniczek gości w tym roku na moim wigilijny stole. Puszysty, słodki, pod kokosową pierzynką. Polecam!

Sernik z ananasm pod kokosową pierzynka

Składniki:

Sernik z ananasm pod kokosową pierzynka

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na serniki (może być z wiaderka, już zmielony)

 

 

  • 200 g cukru
  • 1,5 szkl mleka
  • 1,5 op. budyniu waniliowego w proszku (60 g)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • ½ szkl. oleju

Kokosowa pierzynka

  • 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 120 g wiórek kokosowych

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Sernik z ananasm pod kokosową pierzynka

Ciasto kruche

Wszystkie składniki zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto wykleić do prostokątnej blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiec w 180 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.

Masa srowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Składniki krótko zmiksować mikserem do połączenia. Powstałą masę wylać na podpieczony spód ciasta. Piec w 170 st.C przez 40-50 minut.

ETAP 3:

Pod koniec tego czasu przygotować kokosową pierzynka: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, za każdym razem miksując. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je do piany. Po tych 40-50 minutach otworzyć piekarnik i postępować dosyć szybko, by sernik nie opadł: na serniku ułożyć pokrojony w kostkę ananas. Na ananasie wysmarować kokosową pierzynkę. Piec dalej w 170 st.C przez około 15 minut, aż pierzynka się zarumieni. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Sernik najlepiej smakuję 2-3 dni po upieczeniu. Smacznego!


Tagi:

sernik ciasto