Sernik z bezą kokosową,

Serniki « poprzedni | następny »
nieuchwytna offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 328
zdjęcia: 1 z 1
Sernik z bezą kokosową,
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

W sam raz na słodki podwieczorek.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Sernik z bezą kokosową, - SKŁADNIKI:

  • Kruche ciasto na spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100 g margaryny Palma
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • Masa serowa:
  • 2 op. twarogu półtustego (po 250 g)
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego (10 g)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • kilka kropli octu jabłkowego lub winnego
  • łyżeczka mąki krupczatki
  • 1/3 olejku waniliowego
  • Beza:
  • 2 białka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Sernik z bezą kokosową, - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy 2 żółtka, proszek do pieczenia oraz miękką margarynę i olejek. Całośćoli najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy je do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce. Masa serowa: Twaróg przeciskamy przez praskę 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy mikserem razem z cukrami i olejkiem. Stopniowo dodajemy po łyżce sera i budyniu oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę i ocet. Pianę delikatnie łączymy z masą serową. Blaszkę (kwadratową ok. 20x20 cm) smarujemy tłuszczem, a następnie wykładamy na nią ciasto. Na nie wylewamy masę serową i wygładzamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Dwa białka ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy wiórki kokosowe. Po 40 minutach pieczenia sernika, wyciągamy go, rozprowadzamy na nim bezę i pieczemy jeszcze ok. 15- 20 minut, zmniejszamy temp. do 150 stopni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sernik z bezą kokosową,  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Sernikobrownies z dynią Dyniowy sernik z dyniową galaretką Kakaowo - serowe ciasto
Puszysty serniczek Puszysty sernik wg Zub3r'a Sernik śmietankowo-orzechowy
Sernik z kajmakiem i karmelkami Kokosowy sernik ryżowy Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami
Jogurtowy serniczek Sernik z bezą i brzoskwiniami Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane