niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Sernik z białą czekoladą i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity sernik z białą czekoladą wspaniałe połączenie i niesamowita rozkosz dla podniebienia i jeszcze kleks śmietany do dekoracji mniam!

Sernik  z białą czekoladą i śmietaną

Składniki:

Sernik z białą czekoladą i śmietaną

 

  • 1 kg.masy twarogowej do sernika
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 białych czekolad
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 200 g słodkich herbatników
  • 200 ml. śmietany 36 procentowej
  • 1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Sernik z białą czekoladą i śmietaną
Przygotowanie kruchego spodu; Do miski kruszymy bardzo drobno herbatniki i dolewamy roztopione masło wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masą wylepiamy dno i boki dużej tortownicy i wstawiamy do lodówki aż masa będzie twardsza. Przygotowanie masy serowej; W garnku zagotuj ok. 2 litrów wody i postawna niego metalową miskę do której wcześniej trzeba wbić żółtka i cukier, wszystko razem ubić na parze aż masa zbieleje i podwoi objętość. Gotową masę zdejmujemy znad pary i ubijając studzimy. W misce mieszamy twaróg z sokiem z cytryny i dodajemy przestudzoną masę jajeczną.Do tak przygotowanej masy twarogowej dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady białe i wszystko mieszamy.Na koniec wlewamy rozpuszczoną w ciepłym mleku żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na przygotowany kruchy spód i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Gotowe ciasto dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami z mlecznej czekolady, lub mleczną czekoladę rozpuszczamy i polewamy sernik w zygzaczki.