SUPERPRZEPIS

Sernik z bitą śmietaną i owocami

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Sernik z bitą śmietaną i owocami Więcej zdjęć (5)

Sernik został upieczony na herbatnikowym spodzie. Dodatkowo przygotowany został z warstwą bitej śmietany oraz owoców.

Składniki:

Sernik z bitą śmietaną i owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z bitą śmietaną i owocami
W rondelku roztapiamy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy bardzo drobno, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą i dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego dodajemy roztopione masło i czekoladę i dokładnie mieszamy. Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich stopiono ser cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. W czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą śmietany. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki owoce, tu brzoskwinie i truskawki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i gdy zacznie tężeć smarujemy nią owoce.
Sernik z bitą śmietaną i owocami
Płatki mieszamy z ciasteczkami oraz roztopioną czekoladą
Sernik z bitą śmietaną i owocami
Z warstwy herbatnikowej robimy spód sernika
Sernik z bitą śmietaną i owocami
Wylewamy na ten spód przygotowaną masę serową
Sernik z bitą śmietaną i owocami
Na upieczony sernik nakłdamy bitą śmietanę i owoce