angel89

angel89

Kucharz
[Przepisów: 4]

sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sernik- nikt się jemu nie oprze :) Potrzebujemy przygotować ciasto, nadzienie serowe oraz nadzienie brzoskwiniowe i gotowe!

sernik z brzoskwiniami

Składniki:

sernik z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 dkg margaryny
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie serowe:

 

 

  • Nadzienie brzoskwiniowe:

 

 

Sposób przygotowania:

sernik z brzoskwiniami
Przygotować ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części w stosunku 2/3: 1/3. Włożyć 1/3 ciasta do lodówki, a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia (25 cm*40 cm).

Przygotować nadzienie serowe: Ser zemleć. Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę, wymieszać z serem i budyniem w proszku (lub mąką ziemniaczaną). Masę serową wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Przygotować nadzienie brzoskwiniowe: Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w plasterki i ułożyć równą warstwą na serze. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę i rozłożyć na brzoskwiniach.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn i posypać nim pianę. Placek piec ok. 1 godzinę w piekarniku, nagrzanym do temperatury 170 stopni C.
Smacznego!:)