reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny i łatwy zapomniany przez ostatnie 5 lat :) przepis pochodzi z starego zeszytu mojej mamy.

Sernik z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka palmy
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 500g sera białego typu krajanka
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • Beza
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • dodatkowo
  • 3 brzoskwinie

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Łączymy szybko i dokładnie wszystkie składniki na ciasto. Następnie dzielimy na 4 części. Jedną część wkładamy do lodówki/zamrażalnika, resztę rozkładamy na dużą blaszkę. Ser mielimy ( wystarczy raz, ale nie może to być ser z wiaderka) Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, sok z cytryny sok z 1/2 cytryny i palmę dokładnie ucieramy i wykładamy na surowym cieście. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Każdą pokroić na 8 części i rozłożyć na masie serowej. Z 5 białek ubić na sztywno pianę, dodać cukier i jeszcze przez chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Na górę zetrzeć na tarce do warzyw, na dużych otworach czwartą część ciasta z lodówki. Pieczemy około godziny w tem. 150 st, ale przed wyjęciem koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem
Sernik z brzoskwiniami
Można wykorzystać brzoswinie z puszki - ilość dowolna