Strona główna Sernik z brzoskwiniami na kruchym

Sernik z brzoskwiniami na kruchym

Elficzna

Srebrny Ekspert
Przepisy: 454
zdjęcia: 1 z 5
Sernik z brzoskwiniami na kruchym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Sernik na kruchym kakaowym spodzie


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Sernik z brzoskwiniami na kruchym - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu - kostki
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • szklanka cukru
  • piana z 5 białek
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • aromat waniliowy
  • puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami na kruchym - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche bardzo proste: Nagrzewam piekarnik do 180C. Oddzielam żółtka od białek. Wszystkie oprócz białek składniki łącze w misce i wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Formuję kulę. Odcinam nożem 1/3 i wkładam ją do zamrażarki. Blachę okrągłą tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuje lekko bułką tartą. Pozostałą większą część ciasta rozkładam na blaszkę podnosząc lekko brzegi. Wkładam na 10 minut do piekarnika. W tym czasie robię masę serową. Twaróg mielę - albo mikserem, albo maszynką do mielenia mięsa albo blenderem - żadnych twarogów z wiaderka. Dodaję rozpuszczone masło, żółtka, opakowanie budyniu, cukier (może być cukier puder) kilka kropel aromatu i razem mieszam. Białka (5) ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej Delikatnie mieszam łyżką żaby sernik nie stracił puszystości. Wyciągam lekko podpieczone ciasto i wylewam odrobinkę masy serowej. Układam brzoskwinie - ja swoje pokroiłam w kostkę ale można pokroić w pół talarki itd. Na to wylewam resztę masy. Na sam wierzch ścieram na tarce na grubych oczkach resztę ciasta które nam się chłodziło w zamrażalniku. Piekę około 50 minut w 180C. Patyczkiem można sprawdzać czy sernik jest już gotowy czy nie. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sernik z brzoskwiniami na kruchym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Torcik niebo i ziemia Pieguski w wersji domowej Ciasto lekki puch
Konserwowa sałatka z jajkiem i pekińską Zapiekany ryż z jabłkami Ragoût miesno-warzywne
Czosnkowa pasta z białej fasoli Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Pieczone pod majonezem udka z kurczaka
Parówki z nadzieniem w panierce Pizza na marchewkowym spodzie Ciasto czekoladowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane