Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Sernik z brzoskwiniami na kruchym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik na kruchym kakaowym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami na kruchym

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu - kostki
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • szklanka cukru
  • piana z 5 białek
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • aromat waniliowy
  • puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami na kruchym

Ciasto kruche bardzo proste: Nagrzewam piekarnik do 180C. Oddzielam żółtka od białek. Wszystkie oprócz białek składniki łącze w misce i wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Formuję kulę. Odcinam nożem 1/3 i wkładam ją do zamrażarki. Blachę okrągłą tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuje lekko bułką tartą. Pozostałą większą część ciasta rozkładam na blaszkę podnosząc lekko brzegi. Wkładam na 10 minut do piekarnika. W tym czasie robię masę serową. Twaróg mielę - albo mikserem, albo maszynką do mielenia mięsa albo blenderem - żadnych twarogów z wiaderka. Dodaję rozpuszczone masło, żółtka, opakowanie budyniu, cukier (może być cukier puder) kilka kropel aromatu i razem mieszam. Białka (5) ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej Delikatnie mieszam łyżką żaby sernik nie stracił puszystości. Wyciągam lekko podpieczone ciasto i wylewam odrobinkę masy serowej. Układam brzoskwinie - ja swoje pokroiłam w kostkę ale można pokroić w pół talarki itd. Na to wylewam resztę masy. Na sam wierzch ścieram na tarce na grubych oczkach resztę ciasta które nam się chłodziło w zamrażalniku. Piekę około 50 minut w 180C. Patyczkiem można sprawdzać czy sernik jest już gotowy czy nie. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.