Strona główna Sernik z brzoskwiniami na kruchym

Sernik z brzoskwiniami na kruchym

Elficzna

Srebrny Ekspert
Przepisy: 454
zdjęcia: 1 z 5
Sernik z brzoskwiniami na kruchym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Sernik na kruchym kakaowym spodzie


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Sernik z brzoskwiniami na kruchym - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu - kostki
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • szklanka cukru
  • piana z 5 białek
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • aromat waniliowy
  • puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami na kruchym - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche bardzo proste: Nagrzewam piekarnik do 180C. Oddzielam żółtka od białek. Wszystkie oprócz białek składniki łącze w misce i wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Formuję kulę. Odcinam nożem 1/3 i wkładam ją do zamrażarki. Blachę okrągłą tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuje lekko bułką tartą. Pozostałą większą część ciasta rozkładam na blaszkę podnosząc lekko brzegi. Wkładam na 10 minut do piekarnika. W tym czasie robię masę serową. Twaróg mielę - albo mikserem, albo maszynką do mielenia mięsa albo blenderem - żadnych twarogów z wiaderka. Dodaję rozpuszczone masło, żółtka, opakowanie budyniu, cukier (może być cukier puder) kilka kropel aromatu i razem mieszam. Białka (5) ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej Delikatnie mieszam łyżką żaby sernik nie stracił puszystości. Wyciągam lekko podpieczone ciasto i wylewam odrobinkę masy serowej. Układam brzoskwinie - ja swoje pokroiłam w kostkę ale można pokroić w pół talarki itd. Na to wylewam resztę masy. Na sam wierzch ścieram na tarce na grubych oczkach resztę ciasta które nam się chłodziło w zamrażalniku. Piekę około 50 minut w 180C. Patyczkiem można sprawdzać czy sernik jest już gotowy czy nie. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sernik z brzoskwiniami na kruchym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Orkiszowa szarlotka Digestive wg, Garego Rhodes'a Zapiekana biała kiełbasa w kapuście
Placuszki z ricotty z żurawiną Sałata z szynką parmeńską i sosem jajecznym  Focaccia sałatkowa
Orzechowo-kokosowa pokusa Schab wędzony z domowej wędzarni Galaretki z łososiem
Babka kokosowa na białkach Ciasto bez mąki i tłuszczu Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane