lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ochotka naszła i powstał przepyszny sernik. Żurawina, ser i czekolada wyśmienicie się komponują. Nie za słodki, po prostu wyśmienity.

Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą

Składniki:

  • ser z wiaderka 1 kg
  • jaja 5 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy 2 szt (70-80 g)
  • żurawina suszona tyle aby starczyło na spód i do środka ( miałam szklankę -starczyło )
  • herbatniki typu petitki 12 szt tortownica 26 cm

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 2 szt
  • woda 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą

Wykonanie sernika:

Do misy wbijamy jaja temp pokojowa. Miksujemy jaja, w międzyczasie wsypujemy cukier i miksujemy, aż cały się rozpuści i nie będzie grudek czuć.Teraz dodajemy ser z wiaderka, miksujemy na małych obrotach, aż do ostatniego sera. Wsypujemy budyń, nadal miksując na najmniejszych obrotach. Formę tortowa 26 cm wykładam herbatnikami, to co nie dojdzie to kruszę w palcach i wsypuje między luki. Wsypuje na herbatniki żurawinę, dosyć gęsto by dno zakryło. Wylewam połowę sera i posypuje żurawiną, na to druga połowa sera i znowu żurawina. Wstawiam do pieca na dno formę z wodą, wstawiam piec na 240 stopni. Wkładam formę z serem do pieca, zmniejszam temp do 220 stopni. Piekę z 10-15 minut po czym zmniejszam temp do 180 stopni i piekę 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam sernik rozpuszczona czekolada z wodą, czekam , aż zastygnie i szpatułka do dekoracji kremu robię wzorki na wierzchu. Wstawiam do lodówki sernik na 1-2 godziny i można podawać.

Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą.
Do misy wbijamy jaja temp pokojowa. Miksujemy jaja, w międzyczasie wsypujemy cukier i miksujemy , aż cały się rozpuści i nie będzie grudek czuć.
Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą.
Teraz dodajemy ser z wiaderka, miksujemy na małych obrotach, aż do ostatniego sera.
Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą.
Formę tortowa 26 cm wykładam herbatnikami, to co nie dojdzie to kruszę w palcach i wsypuje między luki.
Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą.
Wylewam połowę sera i posypuje żurawiną, na to druga połowa sera i znowu żurawina.