Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moja rodzina uwielbia serniki,ten wyjątkowo przypadł nam do smaku.Jest pyszny i mięciutki, z talerza znika w mgnieniu oka.

Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy (bez cukru )
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka

 

  • Pianka:
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy,bez cukru )

 

Sposób przygotowania:

Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami
Ciasto: Do miski dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto,następnie dzielimy na dwie równe części.Jedną część wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm,nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.Razem z pozostałym ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem,stopniowo dodajemy po jednym żółtku i jajku,dokładnie ucieramy,dodajemy proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser,całość ucieramy dokładnie na jednolitą masę. Masę serową wykładamy na ciasto. Na masę serową wykładamy brzoskwinie odsączone z syropu i pokrojone na mniejsze kawałki. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę,wsypujemy cukier i ubijamy,dodajemy budynie w proszku i dokładnie mieszamy. Gotową piankę wykładamy równomiernie na brzoskwinie.Pozostałe ciasto ścieramy na brzoskwinie,na tarce na dużych oczkach lub skubiemy na małe kawałeczki. Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony studzimy,zimny wyjmujemy z blaszki.
Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami
Upieczony sernik studzimy i wyjmujemy z blaszki.