Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z chałwową pianką i malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten sernik jest niezwykle pyszny, cieniutkie kruche ciasto, delikatna masa serowa z rodzynkami, lekka pianka o chałwowym smaku, maliny i czekolada. Bardzo polecam taki sernik.

Sernik z chałwową pianką i malinami

Składniki:

Sernik z chałwową pianką i malinami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka rodzynek

Pianka:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 10 dag ulubionej chałwy ( u mnie smak waniliowy )
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z chałwową pianką i malinami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i również delikatnie mieszamy.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszoną chałwę i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę rozsmarowujemy równomiernie na zimnym serniku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

5. Dekoracja: Dobrze stężony sernik kroimy na kawałki, posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach i dekorujemy wcześniej umytymi i osuszonymi malinami.

Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.]

Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.