jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto na każdą porę roku do kawy i herbaty

Sernik z czekoladą

Składniki:

Sernik z czekoladą

 

  • CIASTO:
  • 45 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 1 jajko
  • 8 dag masła
  • WIERZCH:
  • 50 dag sera białego trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag śmietany 18%, lekko kwaśnej
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 15 dag posiekanych migdałow
  • 20 dag rodzynek
  • POLEWA:
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 dag miękkiego masła
  • 2 łyżki wody - gorącej

Sposób przygotowania:

Sernik z czekoladą
CIASTO:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłebienie.Pokruszone drożdże i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do zagłebienia i przyrządzić rozczyn, dodając trochę mąki. Przykryć i odstawić na 20 minut. Skórkę cytrynową jajko i wiórki masła rozprowadzić na brzegu mąki. Wszystkie składniki dobrze zagnieść, dodając resztę mleka. Pozostawić pod przykryciem na 45 minut.
WIERZCH:
Wymieszać jajka, żółtka, biały ser, śmietanę kremówkę.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, podciągnąć do góry brzegi, ponakłuwać widelcem. Posypać ciasto migdałami i rodzynkami, posmarować masą serową. piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Wyjąć i schłodzić.
POLEWA:
Cukier puder przesiać, dodać kakao, 2 łyżki gorącej wody i masło, wszystko dobrze wymieszać. Posmarować ciasto.